„Kulinarny wehikuł czasu” to projekt, który realizowany jest przez grupę nieformalną „Chcieć to móc” w Gminnym Ośrodku Kultury w Czeremsze .Celem projektu jest popularyzacja wiedzy na temat kuchni regionalnej, przygotowanie i degustacja potraw oraz spisanie podlaskich, tradycyjnych przepisów kulinarnych.

Uczestnicy projektu mają już za sobą kilka warsztatów, takich jak: robienie babki ziemniaczanej, pieczenie popularnego na Podlasiu ciasta Marcinka i wyrób własnoręczny masła i chleba.

Pierwsze warsztaty odbyły się już na początku sierpnia. Uczestnicy piekli babkę ziemniaczaną, potocznie zwaną kartoflarzem. Jest to tradycyjna potrawa regionalna z utartych surowych ziemniaków wymieszanych z mięsem lub skwarkami, zapieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor.

Kolejne ciekawe warsztaty to pieczenie Marcinka. Jest to wielowarstwowe ciasto, przekładane kremem ze śmietany, które wyglądem przypomina tort.

Podczas warsztatów wyrabiania masła uczestnicy projektu mogli poznać tajniki ubijania swojego masła z ekologicznych produktów. Dowiedzieli się jak wygląda maselnica i jakie jest jej zastosowanie, a następnie przy jej użyciu własnoręcznie wykonali masło.

.,,Kulinarny wehikuł czasu” zabrał nas do Wioski Bulwy w Lipinach ,gdzie mogliśmy uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z ziemniaka i świetnie się bawiliśmy.

Furorę na uczestnikach zrobiły warsztaty pieczenia chleba , które swoje miejsce miały w wiosce zwaną Berezyszcze na które każdy z uczestników połasił się przybyć rowerem – a to dobre parę kilometrów od Czeremchy.

Przed nami ostatni z pokazowych warsztatów : serowarskich , który odbędzie się w budynku GOK Czeremcha . Prowadzący warsztaty przewidział dla uczestników manualną niespodziankę.

W zanadrzu mamy jeszcze instruktaż z dekoracji i nakrywania stołów oraz dowiemy się jak sporządzić kisiel owsiany według receptury starszego pokolenia. Konkurs kulinarny potraw regionalnych i wspólne biesiadowanie zwieńczą koniec realizowanego projektu ;)

wlogoehikul czasu